Lifestyle

Blog

New

New

Fitness

Fitness

Lifestyle

Lifestyle

Voeding

Voeding

workouts

workouts

Geestelijk welzijn

Geestelijk welzijn

Verhalen van leden

Verhalen van leden

Podcast

Podcast

Vegan lifestyle

én fanatiek sporten: is dat mogelijk?

Lifestyle
2022-06-29 | By: Danique van Limpt
 Vegan lifestyle

Veganistisch leven én fanatiek sporten: wellicht klinkt dit als een onmogelijke combinatie. Als je veganistisch bent neem je namelijk helemaal geen dierlijke producten. Dus geen vlees, vis zuivel, eieren en E-nummers van dierlijke oorsprong. Knap lastig om dan aan je eiwitten te komen zou je denken, en dat zijn júist de voedingsstoffen die je hard nodig hebt als fanatieke sporter.

Máár geen stress: het is zeker niet onmogelijk om als sporter aan de juiste voedingsstoffen te komen als je veganistisch eet. Met de volgende tips kun jij als vegan sporter een passend voedingspatroon creëren om jouw doelen te bereiken!

Hoe kom je aan voldoende eiwitten?

Allereerst natuurlijk de eiwitten: plantaardige producten bevatten vaak minder eiwitten dan bijvoorbeeld vlees en daarnaast is het ook nog eens belangrijk om eiwitten uit verschillende bronnen binnen te krijgen. Hoe kun je als veganist dan tóch aan genoeg verschillende eiwitten komen? Nou, zo: sojamelk, groenten, noten, granen, tofu en peulvruchten zijn goede veganistische eiwitbronnen. Combineer bijvoorbeeld eens granen met peulvruchten of granen met noten om eiwitten uit verschillende bronnen binnen te krijgen!

 vegan3

Andere belangrijke voedingsstoffen

Natuurlijk zijn eiwitten niet de enige stoffen die je lichaam hard nodig heeft als sporter. Zo is het ook belangrijk om voldoende ijzer binnen te krijgen. Ijzer draagt onder andere bij aan het zuurstoftransport en de zuurstofopslag in het bloed en de opslag van zuurstof in de spieren. Benieuwd hoe je deze ijzers binnen kunt krijgen? Denk aan bronnen als appelstroop, tahin, cashewnoten en spinazie.

Ook calcium is een belangrijke voedingsstof om binnen te krijgen en ook dit is soms lastig als veganist. Calcium is belangrijk bij het stevig houden van je skelet en gebit, en speelt een rol bij het regelen van de hartslag, bloeddruk en samentrekking van de spieren. Groenten zoals boerenkool, broccoli, spinazie en sojamelk of tofu zijn goede bronnen van calcium.

 vegan2

Krachtsport

Doe je fanatiek aan krachtsport? Dan is het binnenkrijgen van voldoende creatine ook sterk aan te raden. Creatine heeft een functie bij de vorming van energievoorraad en is daarmee belangrijk voor explosieve kracht. Creatine komt vooral voor in vlees, dus is lastig om voldoende binnen te krijgen als veganist. Wél zijn er tegenwoordig erg veel veganistische creatine supplementen beschikbaar.

Supplementje erbij?

Niet alleen creatine supplementen, maar ook eiwitsupplementen en verschillende vitaminen zijn tegenwoordig makkelijk te verkrijgen in veganistische varianten. Ben jij benieuwd welke supplementen voor jou van pas komen en hoe je deze op de juiste manier kunt toepassen in je voedingspatroon? Loop dan eens binnen bij Health Advies Breda!

 

More on this topic

Don't want to miss anything?

Get the latest recipes, workouts, success stories, tips and more right in your inbox.

Search the blog

Loading