Fitness

Blog

New

New

Fitness

Fitness

Lifestyle

Lifestyle

Voeding

Voeding

workouts

workouts

Geestelijk welzijn

Geestelijk welzijn

Verhalen van leden

Verhalen van leden

Podcast

Podcast

Tabata

Snel en doeltreffend trainen

Fitness
2022-05-25 | By: Freshhh.nl
 Tabata

Wil jij je conditie opbouwen en tegelijkertijd je spieren trainen? Heb of maak je niet altijd veel tijd vrij om te sporten? Is hardlopen niet echt jouw ding? Heb je geen gewichten in huis? Dan is de Tabata perfect voor jou. Lees hier alles wat je over deze ideale workout moet weten.

Waar komt de Tabata vandaan?

Zoals de naam al doet vermoeden is het een workout met Japanse roots. De Japanse wetenschapper Izumi Tabata toonde met de Tabata workout aan dat deze vorm van HIIT je kracht en conditie tegelijkertijd kon verbeteren. Twee vliegen in een klap dus!

Het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Journal of Sports Science & Medicine deed een specifieker onderzoek naar Tabata trainingen waaruit bleek dat de proefpersonen maar liefst 240 tot 360 kilocalorieën verbrandden in 20 minuten!

Tabata1

Wat is een Tabata workout?

Het is een HIIT workout, oftewel High Intensity Interval Training. Het idee van een HIIT is dat je in een korte tijd veel inspanning levert waardoor je conditie verbetert terwijl je krachtoefeningen doet. HIIT en Tabata wordt vaak door elkaar gebruikt maar de Tabata is een apart soort HIIT training.

Bij een Tabata workout voer je een oefening steeds voor 20 seconden explosief uit en neem je daarna met 10 seconden rust. Dit herhaal je 8 keer achter elkaar waardoor je in totaal 4 minuten bezig bent. Een blok van 4 minuten is een Tabata. Snel en effectief dus! Wat wil je nog meer?

Doordat de Tabata een bepaald ritme heeft van 20 seconden gaan, 10 seconden rust in blokken van 4 minuten, zijn er speciale afspeellijsten en muziekmixen in dit ritme te vinden. Dit zorgt er voor dat je gemotiveerd blijft tijdens je workout, een beetje afleiding hebt van de burn die je voelt en niet zelf constant de tijd in de gaten hoeft te houden.

Vind hier speciale Tabata muziek op You Tube en op Spotify.

More on this topic

Don't want to miss anything?

Get the latest recipes, workouts, success stories, tips and more right in your inbox.

Search the blog

Loading