Fitness

Blog

New

New

Fitness

Fitness

Lifestyle

Lifestyle

Voeding

Voeding

workouts

workouts

Geestelijk welzijn

Geestelijk welzijn

Verhalen van leden

Verhalen van leden

Podcast

Podcast

Rugklachten tijdens het sporten?

Deze tips helpen!

Fitness
2021-07-09 | By: Snap Fitness Benelux
 Rugklachten tijdens het sporten?

Rugklachten bij het sporten komen veel voor en kunnen je erg belemmeren in jouw trainingen. Niet alleen pijn, maar ook stijfheid in de rug of heupen kan hiervoor zorgen. Heb jij pijn in je rug tijdens het sporten? Lees wat de rugklachten kan veroorzaken en hoe je er van af kunt komen. Deze tips helpen je!

 

Wat kan de oorzaak zijn van de rugklachten?

Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn voor rugklachten tijdens het sporten. Wanneer je net begint met sporten en nog niet zo goed weet hoe je bepaalde oefeningen moet doen, kunnen de spieren in jouw rug overbelast raken. Het kan ook zijn dat jij juist al langer sport, maar dat je in het verzwaren van gewicht te snel aan het opbouwen bent. Dit kan ervoor zorgen dat je met andere spieren gaat compenseren om toch de belasting aan te kunnen, wat weer kan zorgen voor andere klachten. Nog een mogelijkheid is dat je al onderliggende rugklachten had, maar die niet zodanig aanwezig waren dat je er echt last van had. Nu je weer gaat sporten of gewicht gaat opbouwen kan dit zorgen voor pijn en overbelasting.

 

Welke rugklachten kun je hebben tijdens het sporten?

Een veel voorkomende rugklacht tijdens het sporten is pijn in de lage en/of midden rug, maar ook pijn in bil, been of bekken. Dit kan een zeurende pijn zijn of een stekende pijn met eventueel zelfs uitstraling naar het been toe. Ook kan er stijfheid ontstaan in de rug, bekken of heupen. Hierdoor neemt de beweeglijkheid af en wordt je geremd bij het maken van sommige oefeningen tijdens het sporten.

 

Wat kun je doen aan rugklachten tijdens het sporten?

Wanneer de rugklachten tijdens het sporten erg hinderlijk zijn, is het belangrijk om goed te kijken waar de klachten vandaan komen. Of dit nu ligt aan de oefeningen die je doet, hoeveel gewicht je gebruikt of hoe je de oefeningen uitvoert, daarin kan een groot deel van jouw probleem te vinden zijn. Een fysiotherapeut, manueel fysiotherapeut of sportfysiotherapeut kan je hierbij helpen door een uitgebreide intake te doen. Maak een afspraak voor een intake en advies over jouw klachten.

 

Wat kun je alvast zelf doen aan rugklachten tijdens het sporten?

Wij hebben alvast een aantal tips die je al kunt uitproberen:

  1. Ga samen sporten en laat jouw sportmaatje kijken naar de uitvoering van jouw oefeningen.
  2. Probeer eens een iets lichter gewicht te gebruiken, helpt dat niet? Probeer dan een andere oefening uit, die vergelijkbaar is met de oefening die je deed.
  3. Zorg voor een goede warming-up, dit is niet alleen goed voor je rug, maar ook voor de rest van je lichaam.
  4. Neem genoeg rust tussendoor, ongeveer 30 seconden tot 1 minuut rust na elke set.
  5. Doe na het trainen ook een goede cooling-down; dit kan bijvoorbeeld stretchen, wandelen of fietsen zijn.

 

Check of jouw Snap Fitness contact heeft met een fysiotherapeut.

 

More on this topic

Don't want to miss anything?

Get the latest recipes, workouts, success stories, tips and more right in your inbox.

Search the blog

Loading