Lifestyle

Blog

New

New

Fitness

Fitness

Lifestyle

Lifestyle

Voeding

Voeding

workouts

workouts

Geestelijk welzijn

Geestelijk welzijn

Verhalen van leden

Verhalen van leden

Podcast

Podcast

Leven en sport met Diabetis Type 1

Het motiverende domino-effect van een gewoonte

Lifestyle
2020-10-04 | By: Ronnie van der Linden
 Leven en sport met Diabetis Type 1

Dit stuk gaat over hoe één gewoonte een leven drastisch kan veranderen, of zelfs redden. Ik heb het in dit geval over mijn eigen leven. Mijn naam is Ronnie van der Linden, ik ben 28 jaar jong, doe aan krachttraining en ik heb Diabetes Type 1.

 Ronnie zittend klein

Voor wie niet weet wat Diabetes Type 1 is: het betreft een conditie waarbij het lichaam zelf geen insuline meer produceert. Het lichaam heeft deze insuline nodig om glucose (van o.a. eten) te transporteren vanuit de bloedstroom naar de juiste lichaamscellen. Gebeurt dit niet, dan kan de glucose zorgen voor hoge bloedsuikers, wat nare complicaties zoals blindheid, nierfalen, amputaties etc. kan veroorzaken.

 

Om dit te voorkomen dient een diabeet hier om zoveel mogelijk zijn/haar bloedsuikers op peil te houden, en dat doen we dus door het zelf toedienen van insuline. Ik kan een boek schrijven over wat daarbij komt kijken en hoe ingewikkeld dit is (sterker nog, dat heb ik gedaan), maar dat even terzijde.

 

Krachttraining

Relevant voor dit verhaal is dat krachttraining één van de hulpmiddelen is voor het controleren van mijn bloedsuikers. Het zorgt ervoor dat ik tot 42 uur na een workout gevoeliger ben voor insuline. Aanvullend functioneert spiermassa als spons voor glucose (hoe meer spieren, hoe meer glucose ik daarmee kan opslaan). Beide hebben het effect dat ik minder insuline hoef te injecteren, met als voordeel dat ik ook minder vaak ‘mismanage’. Dit helpt me met het voorkomen van die eerder genoemde complicaties, en zorgt ervoor dat ik langer en meer voluit kan leven.

 Ronnie winkel klein

Je zou dus kunnen zeggen dat krachttraining een behoorlijk cruciale rol speelt voor mijn gezondheid. Ik heb zo’n 5 jaar geleden dan ook vrij snel actie genomen en er een gewoonte van gemaakt om drie maal wekelijks naar de sportschool te gaan. Maar wat er vervolgens gebeurde, had ik nooit verwacht…

 

Verslaafd
Een van de leukste dingen aan krachttraining is progressie, of dat nou gaat om je uiterlijk of de gewichten die je kan tillen. Om (een van) beide doelen te behalen, moet je hier jouw voeding op afstemmen. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je vrij snel stopt met voortgang maken. Zo ook ik.

 

Gevolg: ik ging me verdiepen in de wereld van voeding. Zo werd ik me bewuster van wat ik in mijn lichaam stopte, leerde ik beter koken, gezonder eten, kreeg ik meer energie en je raad het al: behaalde ik sneller mijn doelen! Binnen no time verloor ik 20 kilo aan vet. En ik kan je zeggen dat tenzij ik tegen een psychologisch of fysiek probleem aanloop, ik me nooit meer zorgen hoef te maken over mogelijk overgewicht. Ik weet voor altijd precies hoe ik het moet voorkomen.

 

Maar daar hield het niet bij op. Ik was verslaafd aan het feit dat ik me zoveel beter voelde, en wilde meer. Volgende missie: slaap. Weg waren de late avonden en korte nachten. 7-8 uur is de richtlijn, en hierdoor spring ik dagelijks zonder probleem het bed uit. Minder en ik voel me brak, meer en ik vind het zonde. Ik heb te veel energie om de dag aan me voorbij te laten gaan.

 

Opeenstapeling

In bovenstaand verhaal zie je hoe één simpele gewoonte, namelijk drie keer per week sporten, kan zorgen voor een opeenstapeling aan andere (ondersteunende) gewoontes die uiteindelijk één voor één bijdragen aan een gezond en gelukkig leven. Mijn advies is daarom: wacht niet op motivatie, maar neem actie. Actie nemen zorgt namelijk voor gewoontes, gewoontes zorgen voor resultaat, en dát motiveert.

 

Go get it!

 

Ps. wil je weten hoe ik alles uit mijn leven haal met Diabetes Type 1? Check hier  www.ronniesdosis.nl 

of icon instagram 1kopie ronniesdosis

More on this topic

Don't want to miss anything?

Get the latest recipes, workouts, success stories, tips and more right in your inbox.

Search the blog

Loading